– Et drivhus av følelser

Operasjef i Oslo, Annilese Miskimmon, mener konkurranseperioder er gullalderen i livet til en ung sanger. Men et følelsesmessig kaos – dét er det.

Annilese Miskimmon. Foto Lars Eivind Bones
Annilese Miskimmon. Foto Lars Eivind Bones

– En konkurranse er en ideell måte for sangere å opptre i kontrollerte omgivelser på, men jeg vil også at de skal klare å vise meg hvem de er. Dette er gullalderen i livet til en ung sanger; når de klarer å røpe kvalitetene som gjør dem til sangerne de allerede er, men også skal jobbe mot å bli, sier Miskimmon.

Operabautaen fra Belfast er juryleder i årets utgave av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, og holder i den anledning et internasjonalt stjernelag av jurymedlemmer i tøylene, over konkurransens ti dager.

– Dette er en utrolig vanskelig karrierevei, for du må være talentfull på mange områder. Du skal være en ekstremt begavet musiker, og ha en naurlig, samt opplært stemmeteknikk som må være suveren og robust. For ikke å glemme skuespillerevner som tillater deg å ta publikum med inn i hjertet av kunstarten, sier Miskimmon og konkluderer:

– Å være operasanger er en ambisiøs greie. Det er derfor juryen og jeg ønsker å ta enhver mulighet til å dele råd og verktøy med unge sangere, og gi dem muligheten til spisse ferdighetene sine.

Se video her.

Verdifulle bånd

Operasjefen bedyrer at hun ikke ser etter perfeksjon. Ærlighet og genuinitet varer lengst, og i en tøff bransje er en fyldig kontaktliste og kjærlighet for faget alfa omega. Der kan konkurransesettingen være fordelaktig.

– Alle her føler på de samme nervene og gledene, og «hvorfor gjør jeg dette mot meg selv»-følelsene. Å møte andre unge sangere som gjør det samme som deg i et annet land, knytter verdifulle bånd, sier Miskimmon.

– Konkurranser er et drivhus av følelser, men med mye glede i, legger hun til.

Før fredagens finalekonsert på Hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett, ber jurylederen finalistene om å eliminere i hvert fall ett stressmoment:
– Kjenn på gleden av å vite at du har oss i dine hender. Vi i juryen er de eneste i det rommet som i enda større grad enn deg selv ønsker deg suksess, poengterer Miskimmon.

Programmet for finalekonserten er tilgjengelig her.

Foto: Lars Eivind Bones


Se alle nyheter