Velkommen til Operaakademiet

Program for karriereutvikling

Dronning Sonja Sangkonkurranse har initiert et nytt faglig utviklingstilbud rettet mot sangstudenter i Norge. Tilbudet omfatter moduler som forbereder sangere til å møte og mestre sentrale krav og forventninger fra operaindustrien.

Programmet er utviklet i et samarbeid mellom Dronning Sonja Sangkonkurranse, Norges musikkhøgskole og Kunsthøgskolen i Oslo. Første programsesjon starter høsten 2023, med varighet frem til våren 2023.


Foto: Marius Nyheim Kristoffersen

Moduler og programinnhold

Deltakerne inviteres til moduler med fysiske samlinger for mesterklasser og seminar i Oslo. Vi legger også opp til et mentorprogram med webbasert individuell oppfølging.

Programmet ledes av anerkjente nasjonale og internasjonale pedagoger med bred erfaring fra norske og internasjonale operahus. Temaene omfatter blant annet:

  • Karrieremål og strategier for egen kunstnerisk utvikling
  • Mestring under press: auditions og konkurranser
  • Mental helse og motstandskraft
  • Digitale medier og kunstnerisk formidling
  • Nye krav og forventninger fra operaindustrien
  • Verdier som skal formidles i bygging av egen merkevare
  • Deltakelse i vokale coachingklasser

Hvor mange sangere er med i programmet?

Programmet er lagt opp for fem sangere som tilbys veiledning og undervisning gjennom sesongen 23/24.

Jury for opptak

Ann-Helen Moen
Sopran, Førsteamanuensis Norges musikkhøgskole

Foto: Børre Eirik Helgerud

Ann-Helen Moen er opprinnelig fra Fræna på Romsdalskysten, der hun begynte å synge i farens barnekor i 8 års alderen. Bitt av basillen, gikk veien i voksen alder videre til Griegakademiet i Bergen og Operaakademiet i København før hun ble ansatt som solist ved Operaen i Graz, Østerrike. Hun har en svært variert karriere og synger like gjerne i de intime lokalene som i store opera- og konserthus. Reisen har gått fra Tokyos orkestre i øst til New York og Carnegie Hall i vest. Nylig har hun sunget hovedrollen i Tosca i Kristiansund og som Mimi i La Boheme ved Den Norske Opera & Ballett. Hun har også vært solist med MDR Leipzig Radioorkester i Gewandhaus, spilt inn Mozarts Lieder med Liv Glaser og sunget romansekonserter med Håvard Gimse.

Anna Elisabet Einarsson
Mezzo-sopran, Dekan Operahøgskolen – Kunsthøgskolen i Oslo

Anna Einarsson er en svensk operasanger utdannet ved Musikhögskolan i Malmö og Operahøgskolen i Oslo. Hun debuterte ved Den Norske Opera & Ballett i 2000 og har vært aktiv som opera- og konsertsanger både nasjonalt og internasjonalt. Hun har uroppført mange samtidsverker, er representert på flere radio- og plateinnspillinger og har mottatt flere utmerkelser, blant annet Kungliga Musikaliska Akademins pris og US Grammy nominasjon.

Siden 2021 er Anna dekan ved Operahøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo.

Audun Iversen
Baryton, Førsteprisvinner i Dronning Sonja Sangkonkurranse 2007

Foto: Gisle Bjørneby

Audun Iversen er en norsk baryton som er utdannet fra Norges musikkhøgskole, og videre ved Hochschule für Musik und Theater i Leipzig og Operaakademiet i København, der han blant annet fremførte Schaunard La Bohème og Vicomte Cascada The Merry Widow med Den Kongelige Opera. Audun mottok førstepris i Dronning Sonja Sangkonkurranse i 2007.

Operatiske høydepunkter fra tidligere sesonger inkluderer blant annet il Conte Le nozze di Figaro ved Glyndebourne og Deutsche Oper Berlin, Albert Werther ved Royal Opera House London og Opernhaus Zürich, og Posa Don Carlo ved Oper Frankfurt. Neste sesong blir Iversen å se iblant annet tittelrollen for Eugene Onegin ved Liceu og The CEO The Shell Trial ved nederlandske Nationale Opera.

Pål Christian Moe
Kunstnerisk administrator og castingrådgiver

Pål Christian Moe har lang erfaring med casting og som kunstnerisk administrator og rådgiver. Han har jobbet med en rekke operahus, inkludert Den Norske Opera & Ballett, Glyndebourne Festival Opera, Lyric Opera of Chicago, Bayerische Staatsoper, Opéra National de Paris, L’Opéra de Lille og Nasjonalteateret i Praha. Han gjør også vokal casting for Berlin filharmoniske orkester.

Moe er tidligere produsent og hadde stillingen som leder ved vokalavdelingen ved Deutsche Grammophon Gesellschaft i Hamburg, hvor han var ansvarlig for innspillinger av opera, oratorium og Lied.

Hvem kan søke om deltakelse?

Alle sangstudenter i Norge opp til 25 år kan søke om deltakelse i programmet.

Hvordan søker jeg?

Du kan søke om deltakelse på konkurransens nettside her, mellom 1. februar og 1. april.

Søknaden kan kombineres med søknad til internasjonal konkurranse i Oslo 15. – 26. august. Du kan også bare søke deg til karriereprogrammet.

Minner om at du må oppgi bostedsadresse i Norge for å få tilgang til delen av søknaden om Operaakademiet.

Når får jeg svar om deltakelse i programmet?

Du vil motta svar i mai 2023.

Hva er tidsrommet for programmet?

Den første samlingen i programmet vil foregå på Kunsthøgskolen i Oslo under konkurransen 15. – 26. august 2023. Det vil bli lagt opp til flere samlinger i Oslo rundt oktober 2023 og mars 2024, i tillegg til digitale opplegg gjennom sesongen. Du vil motta alle datoer og nødvendig informasjon ved tilbud om å delta i programmet.

Hva koster programmet?

Det er gratis å delta! Dersom du ønsker å søke om deltakelse kun i konkurransen, eller både konkurransen og programmet, skal du betale en søknadsavgift på €90. Denne avgiften vil ikke bli refundert. Hvis du kun søker om plass i programmet for karriereutvikling, vil du ikke måtte betale søknadsavgift. Programmet dekker utgifter til reise og opphold til samlinger i Oslo.


Se alle nyheter