Gjesteforelesere 2024-25

Anthony Almeida, Storbritannia
Operaregissør

Foto: Jacobus Snyman

Anthony Almeida er en flerfoldig prisbelønt teater- og operaregissør. Han er den eneste regissøren som har vunnet både RTST Sir Peter Hall Director Award og European Opera Director Prize. I fjor ble han nominert til «Rising Star» ved International Opera Awards.

Anthony har vært husregissør ved både Almeida Theatre og Royal Opera House. Han har også arbeidet med teater i fengsler, på skoleavdelinger og andre steder i lokalsamfunnet. Han sitter for tiden i styret for Nottingham Playhouse.

David Gowland, Storbritannia
Kunstnerisk leder Jette Parker Young Artist Programme, Royal Opera House London

David Gowland

David Gowland er kunstnerisk leder for Jette Parker Young Artists Programme ved Royal Opera House, London. Han studerte ved Royal College of Music, hvor han vant Ruby Hope og Major van Someren Godfrey-prisene for pianoakkompagnement, og ved National Opera Studio i London.

David har vært tilknyttet Young Artists-programmet ved Royal Opera House siden oppstarten i 2000, først som direktør for musikalsk forberedelse og fra 2006 som kunstnerisk leder. Han akkompagnerer regelmessig alle sangerne på Jette Parker Young Artists Program i konserter med både Lieder og operarepertoar.

Ulrike Köstinger, Østerrike
Direktør, Operabase

Ulrike Köstinger har en solid bakgrunn fra kulturbransjen. Hun har studert International Business Administration ved Vienna University of Economics og Business and Arts Management ved universitetet i Zürich. Ulrike jobbet på castingkontoret og organiserte Young Singers Project ved Festspillene i Salzburg, før hun begynte å jobbe i L’Oréal Østerrike som produktsjef i markedsavdelingen. Hun har også jobbet ved Teatro alla Scala som assistent for Alexander Pereira. Frem til 2020 var Ulrike direktør for samarbeid og utvikling på strømmeplattformen for klassisk musikk Takt1.

Ulrike har sittet i ledergruppen i Arts Consolidated (Operabase, CueTV) i to år som Chief Content and Partnership Officer før hun ble administrerende direktør i januar 2023. Utenfor Arts Consolidated er hun frivillig styreleder for «Next Generation – Friends of the Salzburg Festival» og en lidenskapelig maratonløper.

Fiona MacSherry, Storbritannia
Vokal coach og repetitør

Fiona MacSherry, coach

Fiona MacSherry studerte ved University of Southampton, så i London ved Guildhall School of Music and Drama og deretter ved National Opera Studio. Hun har jobbet som repetitør ved mange festivaler, operahus og utdanningsinstitusjoner. I Storbritannia inkluderer disse festivalene Garsington, Castleward, Buxton og Almeida, English Touring Opera, Opera North og Opera Rara.

Engasjementer andre steder i Europa inkluderer Wexford- og Montepulciano-festivalene, Den Anden Opera og Bremen Opera. Som coach har hun undervist i Glasgow (Royal Conservatoire of Scotland), Manchester (Royal Northern College of Music), København (Opera Akademiet) og Oslo (Kunsthøgskolen i Oslo). Hun er gjesteprofessor ved Københavns Kongelige Operaakademi og var musikksjef ved Opera Akademiet før hun begynte i Scottish Opera i 2018.

National Opera Studio, Storbritannia

National Opera Studio, London

National Opera Studio hjelper talentfulle unge musikere til å bli de ledende artistene i sin generasjon. De tar sikte på å gi et betydelig bidrag til det bredere kreative og kulturelle livet i Storbritannia gjennom å tilby profesjonell opplæring av topp kvalitet, og ved annet engasjement og posisjon i sektoren.

Kjernevirksomheten til National Opera Studio er å gi intensiv og skreddersydd profesjonell opplæring på høyeste nivå for et lite antall sangere og repetitører hvert år, og forbereder dem til livet på en internasjonal operascene. De jobber i samarbeid med seks av de ledende operaselskapene i Storbritannia: English National Opera, Glyndebourne, Opera North, Royal Opera House, Scottish Opera og Welsh National Opera.

Toby Spence, Storbritannia
Tenor

Toby Spence, tenor

Foto: Mitch Jenkins

Toby Spence studerte ved New College, Oxford og Operaskolen ved Guildhall School of Music and Drama. Han vant Royal Philharmonic Society 2011 Singer of the Year-prisen.

Toby har sunget med ROH, Metropolitan Opera, San Francisco Opera, Opéra de Paris, Bayerische Staatsoper, Teatro Real Madrid, Theatre an der Wien og Hamburgische Staatsoper. I konsert har Toby sunget med noen av de mest anerkjente orkestrene som Berlin-, Los Angeles- og Wien-filharmoniene, Bavarian Radio, London og San Francisco symfoniorkestre, og Cleveland Orchestra, og har dukket opp som solist ved Salzburg Easter Festival og Edinburgh International Festival.

Annette Weber, Sveits
Operasjef, Opernhaus Zürich

Annette-Weber, Opernhaus Zürich

Foto: Tanja Krebs

Annette Weber studerte teater og musikkvitenskap i Mainz, hvor hun samtidig fikk erfaring som assisterende direktør, og var engasjert ved Badisches Staatstheater, Karlsruhe til 2004. Hun hadde deretter samme stilling ved Staatsoper Unter den Linden Berlin til 2010.

Mellom 2010 og 2016 jobbet hun jevnlig med Stefan Herheim i blant annet Berlin, Bayreuth og Salzburg. Fra 2013 til 2018 jobbet hun som konsulent for den Artistic Administrative Director ved Semperoper Dresden, hvor hun var ansvarlig for kunstneriske anliggender og casting. I 2018 ble hun casting-direktør for Staatsoper Hamburg. Weber har vært operasjef for Opernhaus Zürich siden 2021.

Melissa Wegner, USA
Direktør, Lindemann Young Artist Development Program og Laffont-konkurransen,
Metropolitan Opera, New York

Melissa Wegner er direktør for Metropolitan Operas Lindemann Young Artist Development Program og Laffont-konkurransen. Hun er ansvarlig for å identifisere og utvikle verdens mest lovende operatalenter.

Wegner er et ettertraktet jurymedlem i Sør-Afrika, Russland, Latvia, Italia og Georgia. Hun er en del av lærerkollegiet ved The Ravinia Festival’s Steans Music Institute og er en hyppig brukt foredragsholder ved utdanningsinstitusjoner, bedrifter og digitale mediehus. Hun har mottatt en rekke utmerkelser for sitt lederskap i bransjen, blant annet Musical America’s Top 30 Professionals of the Year.